Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Misiunea FMI susţine eforturile de modernizare a administrării fiscale / 26.06.2013

 

În cadrul întrevederii noului şef al misiunii FMI, dlui Max Alier şi a dlui Tokhir Mirzoev, reprezentatul permanent al FMI în Moldova, desfăşurată luni 24 iunie 2013, şeful IFPS a prezentat măsurile privind asigurarea încasărilor veniturilor la buget.

Astfel, domnul Ion Prisăcaru a descris situaţia curentă, cît şi de perspectivă în domeniul îmbunătăţirii administraţiei fiscale, referindu-se la:

 • stabilirea relaţiilor de parteneriat cu contribuabilii „de la egal la egal”, instituţionalizate în cadrul a două structuri:
  1. Consiliul Consultativ,
  2. Consiliul de Conformare.
 • consultarea opiniei contribuabililor privind diverse probleme de administrare fiscală în cadrul întrevederilor conducerii Inspectoratului Fiscal Principal de Stat cu diferite categorii de contribuabili desfăşurate atît în Chişinău, cît şi în fiecare raion.
 • acordarea serviciilor fiscale calitative în baza proceselor şi procedurilor standardizate şi computerizate.
 • realizarea măsurilor prevăzute de Programele de conformare a persoanelor fizice cu venituri mari şi a agenţilor economici.
 • acţiuni care au menirea să micşoreze costurile contribuabililor legate de achitarea impozitelor.
 • revizuirea abordării controalelor fiscale şi a sancţiunilor.
 • reluarea cooperării cu organismele internaţionale şi administraţiile fiscale externe, întru studierea bunelor practici internaţionale şi implementarea modificărilor de care are nevoie SFS.
 • simplificarea procedurii de eliberare a facturilor fiscale prin eliberarea documentelor de strictă evidenţă în baza criteriilor de risc etc.

Domnul Max Alier şi domnul Tokhir Mirzoev au apreciat complexitatea  prezentării, declarînd că sunt încurajaţi de agenda destul de ambiţioasă a conducerii IFPS. SFS joacă un rol fundamental în activitatea statului şi are un impact semnificativ asupra dezvoltării macroeconomice.

Tratarea de la egal la egal a fost menţionată ca una destul de eficace, fiind salutat efortul de promovare a acestei viziuni, deoarece în acest mod contribuabilii vor declara şi achita obligaţiunile fiscale. În această ordine de idei, e necesar ca costurile privind conformarea contribuabililor să fie reduse. Iar, strategia de conformare, au adăugat dumnealor, trebuie să se bazeze pe: analiza riscurilor şi  impozitarea persoanelor fizice cu venituri mari, fiind disponibili să acorde asistenţă suplimentară în acest domeniu. Cît privesc controalele fiscale, au fost apreciate ca cea mai dificilă problemă, dar sunt convinşi că va fi soluţionată operativ.

Mai mult ca atît, într-o perioadă scurtă de timp, IFPS va fi vizitat de un expert al FMI, pentru abordarea domeniilor ce necesită asistenţă, urmînd ca reprezentanţii SFS să ofere informaţii privind implementarea recomandărilor anterioare. Oficialii au asigurat că vor face tot posibilul să acorde asistenţa tehnică necesară, urmînd să discute în acest sens şi cu alţi donatori.

Galeria foto a noutatii:

 
Serviciul de presă
Tel. 022 823379
presa@fisc.md
Sursa