Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Experţii FMI oferă consultanţă IFPS / 14.01.2014
 


Chişinău, 14 ianuarie 2014 – Este de salutat faptul că persoanele fizice cu venituri mari îşi probează loialitatea faţă de stat prin achitarea impozitelor corespunzătoare la Buget, Serviciul Fiscal  de Stat dezvoltând mecanisme eficiente pentru a calcula veniturile acestora prin metode indirecte, a declarat Şeful IFPS, Ion Prisăcaru, în cadrul unei întrevederi cu expertul FMI, John Buchanan. În perioada 14 ianuarie - 27 ianuarie 2014, IFPS găzduieşte o vizita de asistenţă a Departamentul pentru afaceri fiscale privind conformarea persoanelor fizice cu venituri mari (PFVM), la şedinţa de astăzi fiind abordate subiecte ce ţin de aşteptările, obiectivele, problemele şi sarcinile care urmează a fi realizate pe parcursul vizitei de asistenţă.
 
În cadrul întrevederii, Expertul FMI, John Buchanan, a apreciat promovarea de către actuala conducere a IFPS a conformării benevole a contribuabililor şi a specificat că este foarte important  ca persoanele fizice cu venituri mari să-şi onoreze obligaţiunile faţă de buget în mod voluntar. El a exprimat disponibilitatea de a contribui la sporirea gradului de profesionalizare a angajaţilor FISC-ului, prin transfer de practici şi experienţă, inclusiv, eventual, prin desfăşurarea unui seminar de instruire, finanţat de către FMI. De asemenea,  John Buchanan a salutat faptul că Şeful IFPS este auditor financiar certificat şi că, în consecinţă, cunoaşte situaţia din domeniul vizat şi problemele discutate.

În acelaşi context, Ion Prisăcaru a menţionat că autoritatea fiscală pune astăzi accentele pe conformarea benevolă, în acord cu sloganul SFS „Funcţionarul fiscal – în serviciul contribuabilului!”. Mai multe servicii fiscale din diferite ţări au inițiat programe specializate pentru a aborda o problemă complexă ce ține de administrarea persoanelor cu venituri și averi mari. Ca și în cazul contribuabililor mari – agenţi economici, persoanele fizice bogate prezintă un risc sporit de conformare pentru administraţiile fiscale, din cauza complexității acestor contribuabili, mărimea majoră a veniturilor fiscale puse în joc, precum și utilizării de către aceștia a unor acțiuni agresive de planificare fiscală. De asemenea, a fost discutată şi perspectiva expertizării unor acte legislative naţionale din domeniul fiscal, Ion Prisăcaru menţionând că există o asemenea necesitate, implicarea unor experţi din exterior fiind benefică acestui proces.

La acelaşi subiect, Şeful IFPS a mai menţionat că autoritatea fiscală naţională a inițiat propriul program de administrare a persoanelor cu venituri mari, în vederea ridicării nivelului de conformare în rândul acestui segment de contribuabili. Acest Program a fost inițial menționat în „Planul de Dezvoltare a Serviciului Fiscal de Stat pentru perioada 2011-2015”, aprobat prin HG nr. 1141 din 16.12.2010, iar apoi preluat și în „Programul de conformare a contribuabililor pentru anul 2012”. Începând cu anii 2012-2013, IFPS intenționează să implementeze o abordare deosebită pentru această categorie de contribuabili, alocând resursele necesare, conștientizând faptul că contribuabilii menționați potențial ar putea să contribuie cu venituri mari la buget. De asemenea, Codul fiscal a fost modificat pentru a permite aplicarea metodelor indirecte de estimare a veniturilor impozabile ale persoanelor fizice, care sunt proprietari de bunuri imobiliare cu valoare mare și au cheltuieli personale înalte.

Galeria foto a noutatii:

 
Serviciul de presă
Tel. 022 823379
presa@fisc.md
Sursa