Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


FMI NU AGREEAZA CLIMATUL DE AFACERI DIN MOLDOVA
 
  Глава миссии МВФ Марта де Кастелло Бранко и постоянный представитель МВФ в Молдове Эдгардо Руджиеро
 
Seful misiunii FMI Marta de Castello Branco si reprezentantul permanent al Fondului in Moldova Edgardo Ruggiero

Starea economiei Moldovei este fragila, deoarece ea continua sa fie foarte vulnerabilala perturbarile externe. Acest fapt l-a declarat astazi in cadrul unei conferinte de presa sefa misiunii FMI Marta de Castello Branco.

Ea a mentionat ca una din cauzele
acestei situatii este structura limitata a exportului moldovenesc. In caz de criza regionala, asemanatoare celei care s-a produsin Rusia in 1998, republica, dependenta de exportul unui grup anumit de marfuri, risca sa se confrunte cu probleme serioase. 

Potrivit spuselor sefului misiunii FMI, cresterea economica inregistrata in tara este conditionata, in principal, de majorarea volumului mijloacelor intrate in republica de la cetatenii ei care muncesc in strainatate. Aceste mijloace sint directionate preponderent spre consum.

Marta de Castello Branco a specificat ca pentru asigurarea unei cresteri economice durabile, Fondul recomanda Guvernului Moldovei sa identifice posibilitate pentru reorientarea acestor mijloace spre investitii in sectorul real al economiei, ceea ce va
permite sporirea volumului de producere si export.

Fondul Monetar International considera ca proiectul Strategiei Nationale de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS) este un document foarte bun, dar asteapta de la Guvern actiuni de realizare a acestuia in practica.

Marta de Castello Branco a mentionat ca Strategia nominalizata este cel mai bun mijloc pentru promovarea politicii autoritatilor.

Potrivit spuselor sefului misiunii FMI, ultima varianta a SCERS reprezinta un document bine structurat, care contine scopuri si obiective clare. Guvernului ii ramine doar sa definitiveze planul de masuri pentru realizarea actiunilor stipulate in Strategie in vederea atingerii cresterii economice si reducerii saraciei.

Fondul Monetar International va initia negocierile vizavi de noul Program de creditare a Moldovei dupa ce se va convinge ca republica a modificat cursul politiciiei economice. Marta de Castello Branco a mentionat ca deocamdata expertii Fondului atesta un ritm lent de reformare a economiei Moldovei, reducerea fluxului de investitii straine. Lasa de dorit si climatul de afaceri.

Marta de Castello Branco a specificat ca FMI mai asteapta de la autoritatile moldovenesti actiuni concrete si active pentru realizarea in practica a Strategiei deCrestere Economica si Reducere a Saraciei. Seful misiunii FMI a mentionat ca “mingea se afla pe terenul  Guvernului Moldovei”.

Expertii FMI considera ca politica promovata in ultimul timp de autoritatile tarii contravine spiritului SCERS. Sefa misiunii FMI a mentionat in acest context existenta unor restrictii la exportul de produse, orientarea autoritatilor spre controlul preturilor, instituirea monopolului in unele ramuri, protectionismul, blocarea concurentei libere pe piata. 

Printre actiunile, ce contravin spiritului SCERS, ea a specificat: adoptarea Legii cu privire la taxa off-shore, modificarile la Legea cu privire la produsele petroliere, precum si introducerea unor modificari la Legea cu privire la declararea veniturilor de catre functionarii de stat, care diminueaza cerintele initiale ale acestui document.  

Marta de Castello Branco a mentionat ca declararea veniturilor si patrimoniului functionarilor publici este importanta pentru imbunatatirea calitatii guvernarii. Sefa misiunii FMI a mai remarcat desfasurarea lenta a reformelor structurale, reducerea nivelului investitiilor straine in economie..

Интерлик

Source:
Logos Press, No. 11, 26 March 2004 from
Interlic News Agency