Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


FLUX Cotidian Naţional - joi, 26 octombrie 2006

Social/Economic


 

Desi saluta succesele inregistrate de guvern,

FMI este îngrijorat de creşterea nivelului inflaţiei în Moldova


Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), care s-a aflat la Chişinău într-o vizită de evaluare a Programului de creştere economică şi reducere a sărăciei, aprobat de Consiliul FMI în luna mai a acestui an, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu creşterea nivelului inflaţiei în Republica Moldova. Experţii admit că una din cauzele creşterii inflaţiei ar fi majorarea preţurilor la resursele energetice.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizată miercuri, şefului misiunii de evaluare a FMI, Thomas Richardson, a declarat că şi inflaţia de bază, care nu ia în considerare creşterea preţurilor la resursele energetice, a fost înaltă. Reprezentanţii FMI consideră că autorităţile moldoveneşti ar putea reduce nivelul de bază al inflaţiei. În opinia lui Thomas Richardson, pentru Republica Moldova este binevenit un nivel al inflaţiei de până la 10 la sută. Depăşirea acestui nivel va avea un efect negativ asupra creşterii economice şi va fi o povară pentru cele mai sărace categorii, a precizat expertul.

Thomas Richardson a menţionat că Banca Naţională dispune de mecanismele necesare pentru a controla inflaţia. „Unele ţări înăspresc politica monetară şi, ca rezultat, obţin creşterea ratelor dobânzilor. Ratele dobânzilor pot să crească modest şi în Republica Moldova”, susţin reprezentanţii FMI.

Moldova trebuie să strângă cureaua

De asemenea, misiunea FMI a exprimat disponibilitatea fondului de a ajuta, împreună cu alte organizaţii internaţionale, Republica Moldova ca să treacă perioada dificilă prin care trece. „Pe Republica Moldova o aşteaptă nişte timpuri dificile pe viitor. De aceea, cu siguranţă, va trebui să fie strânsă cureaua”, a spus Thomas Richardson. Totuşi, experţii FMI speră că Republica Moldova va putea depăşi, cu ajutorul organismelor internaţionale, această perioadă dificilă şi va putea relua creşterea economică rapidă pe termen mediu.

În altă ordine de idei, FMI a apreciat pozitiv nivelul general de dezvoltare economică al Republicii Moldova. „Republica Moldova a înregistrat un progres bun în ultimele şase luni ale anului acesta. În pofida situaţiei economice dificile, cu care se confruntă, Guvernul a reuşit să obţină o creştere economică”, a remarcat Thomas Richardson, menţionând că şi sistemul financiar, şi cel monetar „funcţionează stabil şi se află în mâini bune”.
 
Experţii FMI consideră că Guvernul şi Banca Naţională promovează reformele necesare pentru creşterea economică, diversificarea pieţelor de desfacere a produselor moldoveneşti şi întărirea sistemului financiar. Ţinând cont de acestea, dar mai ales de factorii externi care au afectat situaţia economică (restricţiile impuse de Rusia la importul vinurilor moldoveneşti şi scumpirea gazelor naturale), FMI ar putea majora cu 45 de milioane USD împrumutului acordat Republicii Moldova.
Împreună cu autorităţile Moldovei, misiunea a ajuns la un acord preliminar privind un nou Memorandum privind Politicile Economice şi Financiare pentru 2007. Acest acord, aşa cum se obişnuieşte, va fi examinat de conducerea FMI, după care va fi prezentat Consiliului Executiv al fondului.

În acelaşi timp, Thomas Richardson a declarat că programul pentru trei ani de zile, aprobat în luna mai a anului curent, prevedea o sumă totală a împrumutului pentru Republica Moldova în mărime de 118 milioane USD. Totuşi, misiunea intenţionează să propună conducerii FMI şi Consiliul Executiv al fondului majorarea împrumutului până la 163 de milioane USD. Această chestiune urmează a fi analizată de Consiliul FMI la mijlocul lunii decembrie 2006.

La rândul său, premierul Vasile Tarlev a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că nivelul de creştere economică a fost influenţat negativ de creşterea preţurilor la gazele naturale şi embargoul impus de Rusia la importul producţiei vinicole moldoveneşti.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, nivelul inflaţiei a constituit, în septembrie 2006, 9,1 la sută faţă de nivelul înregistrat în decembrie 2005.

Ludmila MORARU

Sursa