Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


BBC Romanian, 9 mai 2007

FMI îngrijorat de amnistia fiscală preconizată de guvern
 

La încheierea vizitei în Republica Moldova, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Thomas Richardson s-a declarat mulţumit de creşterea economică înregistrată în primele luni ale anului curent.

Şi pentru ca Guvernul de la Chişinău să poată depăşi consecinţele negative ale şocurilor externe din anul trecut, a doua tranşă de bani de la FMI ar putea fi dublată, faţă de cea convenita iniţial.

Directorul adjunct al Direcţiei nord-est din cadrul Departamentului European al FMI, Thomas Richardson a spus într-un interviu la BBC că împreună cu autorităţile de la Chişinău au ajuns la un acord preliminar referitor la un nou Memorandum privind Politicile Economice si Financiare pentru perioada de pina la finele anului 2007.

"Misiunea a constatat cu satisfacţie că, până în prezent, rezultatele realizării programului cu FMI au fost pozitive", a declarat Thomas Richardson şi s-a arătat mulţumit de indicatorii creşterii economice înregistrate de Republica Moldova în primele trei luni ale anului.

"Creşterea economică pe care o vedem se concentrează în cea mai mare parte pe consum şi construcţie. Si este finanţată în fond de banii expediaţi de moldoveni care muncesc în strainatate”, spune reprezentantul FMI.

"E un fenomen bun, căci susţine veniturile populaţiei şi stimulează o creştere economică. Dar pe termen lung, este important ca această creştere economică să se datoreze mai mult exporturilor şi investiţiilor", a mai afirmat Thomas Richardson.

"Ne-ar place să vedem un climat al afacerilor îmbunătăţit, ca investiţia banilor să fie un lucru mai atractiv, decât este acum, astfel încât oameni de afaceri să vrea să investească în Moldova. Aceasta ar stimula automat creşterea economică şi va contrui la reducerea sărăciei. Credem de asemenea că sistemul financiar trebuie să fie modernizat şi mai competitiv, astfel încât oamenii să poată avea în conturile lor bancare proiecte de investiţie care funcţionează în mod eficace", a declarat la BBC Thomas Richardson.

Întrebat de BBC cum apreciază propunerile preşedintelui Voronin de liberalizare a economiei, reprezentantul FMI a declarat că aceste reforme sunt binevenite, însă ele comportă nişte riscuri.

"Cel mai mare risc pe care-l vedem ţine de amnistierea fiscală. FMI-ului nu îi place să aibă o amnistiere de impozit nicăieri şi cred că este clar şi din ce motiv: noi suntem creditorii. Nu ne place când cineva care a luat bani cu împrumut de la noi, iartă datoriile altuia. Nu ne mai place pentru că anularea taxelor tinde să fie ocazional repetată. Şi este important ca Guvernul să ia măsuri ca această amnistie să fie prima şi ultima",a spus Thomas Richardson.

În luna mai a anului trecut, Fondul Monetar Internaţional a aprobat un împrumut pentru Republica Moldova în valoare de 116 milioane dolari.

Iar peste mai bine de jumătate de an de atunci, FMI decide să majoreze împrumutul până la 163 milioane, ca urmare a şocurilor externe.

Reprezentanţi ai FMI vin în Republica Moldova o dată la trei luni pentru a evalua performanţa privind punerea în practică a politicilor macroeconomice şi reformelor în ţară.

Sursa