Moldova & IMF IMF Activities Publications Press ReleasesFMI VA ACORDA MOLDOVEI $18 MLN., ÎN TIMPUL APROPIAT...

Chişinău, 20 mai ( INFOTAG ). Politica de reducere a inflaţiei, pe care o promovează Guvernul şi Banca Naţională a Moldovei, a făcut principalul subiect de discuţii al misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care şi-a încheiat, marţi, activitatea în ţară.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, şeful misiunii, Graeme Justice, a declarat, într-o conferinţă de presă la Guvern, că misiunea este mulţumită de reformele Guvernului şi măsurile Băncii Naţionale (BNM) pentru reducerea nivelului preţurilor de consum în republică. Spre deosebire de misiunea precedentă, care a vizitat Chişinăul în decembrie 2007, la conferinţa de presă de totalizare au venit doar şeful misiunii şi Reprezentantul Permanent FMI în Moldova, Johan Mathisen. În decembrie, la întîlnirea cu presa au asistat Prim-ministrul Vasile Tarlev, guvernatorul BNM, Leonid Talmaci; ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon; ministrul Finanţelor, Mihai Pop.

Jusice s-a arătat optimist în privinţa creşterii economice a Moldovei în anul 2008, anunţînd că FMI prognozează o creştere a Produsului Intern Brut moldovenesc cu 5-6%, care ar putea fi şi mai mare, dacă recolta în agricultură va fi bună. Totodată, a spus el, în pofida majorării obiective a preţurilor la resursele energetice şi alimente, în Moldova indicatorii inflaţiei de bază cresc.

FMI apreciază că scumpirea produselor alimentare autohtone a fost determinată de seceta din anul 2007. Graeme Justice a afirmat că existenţa unui număr mare de bani, chiar dacă producţia de alimente pe piaţă va creşte datorită recoltelor bune, nu va fi în măsură să ducă la o reducere bruscă a indicelui preţurilor de consum. Reprezentantul FMI s-a arătat optimist vizavi de rata inflaţiei care, a previzionat el, va putea fi redusă, în viitoarele două-trei luni.

Totodată, el a spus că este greu de spus care va fi rata inflaţiei în Moldova în anul 2008 şi că există mai multe scenarii în acest sens, dar fondul rămîne optimisi şi crede că dacă nu în 2008, apoi în 2009, Moldova are posibilitatea să înregistreze o inflaţie dintr-o singură cifră, de sub 10%. Misiunea susţine că Consiliul de Directori al FMI ar putea să analizeze şi să aprobe rezultatele misiunii chiar la mijlocul lunii iulie 2008.

INFOTAG precizează: În cadrul programului trianual de reducere a sărăciei şi creştere economică (care expiră în aprilie 2009) FMI va aloca Moldovei $174 mln., după ce i-a acordat anterior $124 mln. Banii se oferă BNM în condiţii preferenţiale: un termen de 10 ani, o perioadă de graţie de 5,5, ani, o taxă de angajament de 0,5%.

... ŞI ÎI RECOMANDĂ SĂ REDUCĂ DEFICITUL CONTULUI CURENT

Chişinău, 20 mai ( INFOTAG ). Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) care şi-a încheiat, marţi, vizita în Moldova, a recomandat Guvernului să reducă deficitul contului curent.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, şeful misiunii FMI, Graeme Justice, a apreciat, în conferinţa de presă de la Guvern, că reducerea decalajului din cont va face posibilă diminuarea mai eficientă a ratei inflaţiei. El a amintit că în anul 2007, Moldova a avut un deficit al contului curent de 17% din PIB, determinat, în mare parte, de şocurile din exterior care au lovit economia naţională: scumpirea bruscă a gazelor naturale şi a produselor petroliere, seceta, problemele cu exporturile de vinuri moldoveneşti în Rusia, piaţa de desfacere tradiţională.

Experţii misiunii spun că în anul 2008 republica are o situaţie mult mai bună care, pe de o parte, va permite reducerea deficitului contului curent, iar pe de altă parte, va avea un impact pozitiv asupra suprimării ratei inflaţiei, care a fost de 5,7%, de la începutul acestui an. Misiunea precizează că un factor pozitiv este creşterea acumulărilor la bugetul ţării, datorită încasărilor de impozite şi privatizărilor.

INVESTITORI STRĂINI SOLICITĂ FMI INFORMAŢII ASUPA SITUAŢIEI ECONOMIEI MOLDOVENEŞTI

Chişinău, 20 mai ( INFOTAG ). Investitori străini se interesează activ de situaţia economiei Republicii Moldova, a declarat, marţi, la Chişinău, Graeme Justice, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care s-a aflat în ţară din 5 mai.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Justice a spus că investitorii solicită frecvent FMI şi oficiului permanent al fondului la Chişinău, informaţii asupra situaţiei macroeconomice din republică, iar experţii FMI, în recomandările şi explicaţiile pe care le oferă, le spun investitorilor că economia moldovenească are perspective de creştere bune.

Reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Johan Mathisen, a apreciat că printre problemele republicii se mai numără inflaţia mare, precum şi unele dificultăţi legate de faptul că Moldova parcurge o perioadă de tranziţie.

Întrebat de reporterul Agenţiei INFOTAG dacă memorandumul redactat privind politicile economice şi financiare ale Guvernului Moldovei pe anul 2008 va conţine şi prevederi referitoare la privatizarea proprietăţilor publice, Graeme Justice a răspuns că subiectul privind vînzarea proprietăţilor publice nu a fost discutat cu Guvernul în timpul actualei misiuni.

Experţii fondului şi-au exprimat speranţa că Guvernul va continua să publice memorandumul, pentru ca un număr cît mai mare de persoane să-i poată afla conţinutul.