Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


CAPITAL MARKET
Nr. 37 (304) - 30 septembrie 2009
 

FMI va oferi asistenţă CNPF în domeniul combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului

Aspecte privind situaţia actuală în domeniul financiar nebancar aflat în aria de supraveghere a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) au fost discutate luni, 28 septembrie, în cadrul unei întrevederi a conducerii Comisiei cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în domeniul combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului. 

Misiunea care este condusă de Terence Donovan, expert în sectorul financiar din cadrul Departamentului juridic al FMI, se va afla la Chişinău până pe 2 octombrie curent. Membrii misiunii sunt experţi internaţionali în domeniul asigurărilor şi valorilor mobiliare, precum şi în domeniul bancar.

În cadrul întrevederii dintre experţii FMI şi conducerea CNPF au fost discutate aspecte privind situaţia actuală în domeniul financiar nebancar aflat în aria de supraveghere a Comisiei, în particular, progresele înregistrate de autoritatea de supraveghere şi de operatorii pieţei financiare nebancare şi obiectivele de continuare a colaborării în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului.

De asemenea, experţii FMI au fost informaţi despre măsurile întreprinse de autoritatea de supraveghere cât priveşte instruirea participanţilor la piaţa financiară nebancară şi a colaboratorilor CNPF în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi despre monitorizarea activităţii participanţilor profesionişti în domeniul dat.

În cadrul misiunii va fi efectuată o evaluare a riscurilor pieţei financiare nebancare, se vor organiza activităţi de instruire atât pentru colaboratorii CNPF, cât şi pentru participanţii pieţei şi vor fi identificate domeniile în care CNPF poate beneficia de asistenţă tehnică din partea FMI.
 

Inga Prescureanu

Sursa