Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases02.02.2010 | 16:28

Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la o conferinţă de presă privind aprobarea de către Consiliul de directori executivi al FMI a Programului economic pentru Republica Moldova

 
La conferinţă au mai participat Nikolay GUEORGUIEV, Şeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Tokhir MIRZOEV, Reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Valeriu LAZĂR, ministrul Economiei, Veaceslav NEGRUŢA, ministrul Finanţelor, Dorin DRĂGUŢANU, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.     
 

Prim-ministrul a menţionat importanţa suportului FMI pentru Republica Moldova, subliniind în context că, la momentul preluării puterii de către actuala guvernare, Republica Moldova se afla practic în incapacitate de plată.

Vlad FILAT a spus că depăşirea acelei situaţii dificile a fost posibilă inclusiv datorită înţelegerii la care au ajuns Republica Moldova şi FMI.

Premierul a menţionat că negocierile nu au fost uşoare, la baza lor fiind puse parametri şi principii. Totodată, Prim-ministrul a spus că toate deciziile la care s-a ajuns în cadrul negocierilor au fost în interesul Republicii Moldova şi au luat în calcul perspectiva de dezvoltare a ţării.
 

„Aprobarea Memorandumului este o reuşită a noastră a tuturor”, a declarat Vlad FILAT, menţionînd că acesta este un semnal pozitiv pentru partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova şi pentru investitori.
 
Nikolay GUEORGUIEV a spus că Programul economic pentru Republica Moldova prevede susţinerea bugetului ţării, dar şi susţinerea Băncii Naţionale în procesul de formare a rezervelor.               

Oficialul a menţionat că există premise pentru stabilizarea situaţiei economice în Republica Moldova, accentuînd importanţa acţiunilor de liberalizare şi demonopolizare a activităţilor economice.
 


Nikolay GUEORGUIEV a precizat că recuperarea economică a Republicii Moldova este în legătură cu recuperarea economică a ţărilor cu care Moldova are relaţii comerciale avansate.

Şeful misiunii FMI şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova va face faţă provocărilor cu care se confruntă.
 

Larger photos: photo1, photo2

VIDEO: download (wmv, 32.6mb, 7' 38")
 


Sursa:
Serviciul de presă al Guvernului