Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Serviciul de presă al Guvernul Republicii Moldova:
Comunicat de presă - 18.06.2012
 

Prim-ministrul Vlad FILAT s-a întîlnit astăzi cu Menno SNEL, director executiv în cadrul FMI, care reprezintă grupul de ţări din care face parte şi Republica Moldova

Menno SNEL a menţionat că se află în prima sa vizită în Republica Moldova şi şi-a exprimat admiraţia faţă de ţara noastră şi faţă de oamenii pe care i-a întîlnit aici.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii despre situaţia în domeniul financiar-economic din regiune şi implementarea Programului de asistenţă al FMI pentru Moldova, inclusiv în contextul ultimei misiuni a FMI în ţara noastră. Directorul executiv în cadrul FMI pentru Moldova a apreciat modul în care autorităţile Republicii Moldova îndeplinesc înţelegerile convenite cu FMI şi a opinat că ţara noastră ar putea fi un exemplu în acest sens pentru alte state.

„Consider că acest fapt constituie un argument pentru ca FMI să examineze eventualitatea elaborării unui nou Program de ţară cu Republica Moldova la expirarea actualului Program”, a precizat Menno SNEL.

La rîndul său, Vlad FILAT a subliniat interesul ţării noastre pentru colaborarea cu FMI, menţionînd că relaţiile bilaterale, stabilite acum 20 de ani între RM şi FMI, sînt bune, iar experienţa este una relevantă pentru ţara noastră. Premierul a reiterat ferma determinare a Guvernului Republicii Moldova de a implementa reformele demarate şi a exprimat speranţa că FMI va susţine şi în continuare acest parcurs al ţării noastre.

„Ne dorim ca noul Program de asistenţă din partea FMI pentru Moldova să fie bine structurat, iar implementarea lui să contribuie la o creştere economică sustenabilă”, a spus Prim-ministrul.

Cu referire la ultimele evoluţii privind realizarea Programului de asistenţă convenit cu FMI, Vlad FILAT a subliniat că autorităţile Republicii Moldova sînt în plin proces de ajustare a cadrului legislativ pentru asigurarea echilibrului bugetar. În acelaşi timp, Prim-ministrul a menţionat importanţa stabilităţii financiare în regiune, pentru o dezvoltare economică armonioasă a ţării noastre.

Sursa


Serviciul de Informare şi Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Economiei
Comunicat de presă - 18.06.2012

Echilibrul între consolidarea fiscală şi politicile de dezvoltare economică a Republicii Moldova, discutate de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr cu directorul executiv FMI, Menno Snel

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a avut luni o întrevedere cu directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Menno Snel, care reprezintă Moldova în Consiliul de directori al FMI.

Valeriu Lazăr a apreciat că Republica Moldova are o cooperare foarte bună cu Fondul Monetar Internaţional, abordarea experţilor Fondului fiind orientată spre dezvoltare. „În condiţiile crizei economice în plină desfăşurare, încercăm să găsim compromisul rezonabil între consolidarea fiscală şi politicile de dezvoltare economică pe termen lung, or politica fiscală şi vamală nu trebuie să constrângă, ci să stimuleze investiţiile în utilaje, echipamente, în pregătirea specialiştilor, dar şi comerţul internaţional. În acest sens, avem nevoie de cooperarea cu FMI, în primul rând ca instituţie ce deţine o vastă expertiză în acest sens, deşi resursele financiare pentru suplinirea rezervelor valutare nu sunt de neglijat”, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.

Ministrul Economiei a remarcat că criza din zona euro a avut un impact mai mare asupra economiei moldoveneşti decât s-a estimat iniţial, aceasta înregistrând o creştere de doar 1% în primul trimestru, în timp ce procesul investiţional şi industria sunt în declin. „Încercăm însă să găsim şi avantaje în criza economică, şi anume întreprindem acţiuni pro-active să convingem companiile multinaţionale ca, în cadrul proceselor de optimizare a costurilor, să-şi delocalizeze producţiile în Republica Moldova”, a precizat Valeriu Lazăr.

Directorul executiv al FMI a apreciat că Republica Moldova este una dintre cele mai mici ţări din constituienţa pe care o conduce, însă una foarte respectată, deoarece a fost consecventă în realizarea consistentă a programelor cu Fondul Monetar Internaţional. Menno Snel a declarat că se află la Chişinău pentru a înţelege mai bine situaţia din ţara noastră într-o perioadă dificilă pentru economia Republicii Moldova şi din regiune.

„Am învăţat să nu subestimăm impactul pieţelor financiare. Chiar dacă acţiunile noastre sunt în conformitate cu principiile fundamentale economice, pieţele aşteaptă de la Guverne previzibilitate în politicile interne şi externe, precum şi acţiuni de amortizare a posibilelor şocuri economice”, a declarat dl Snel. Totodată, oficialul, a subliniat că metoda cea mai eficace pentru asigurarea stabilităţii fiscale este nu mărirea impozitelor, ci lărgirea bazei de impozitare, exprimând disponibilitatea FMI de a acorda în continuare asistenţă în consolidare administrării fiscale şi vamale.

În replică,Valeriu Lazăr a declarat că pentru succesul consolidării fiscale şi vamale este nevoie ca statul să aibă un grad înalt de credibilitate, ce poate fi asigurat doar printr-o administrare echitabilă şi un comportament corect în raport cu contribuabilii.

Menno Snel a încurajat continuarea reformelor în vederea îmbunătăţirii climatului de afaceri în Republica Moldova, care să susţină avansarea ţării în ratingurile internaţionale. Oficialul FMI va avea întrevederi şi cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Băncii Naţionale a Moldovei şi a comunităţii de afaceri.  

Constituenţa condusă de Menno Snel cuprinde ţări ca Armenia, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Izrael, Fosta Republică Yugoslavă Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, România şi Ucraina, şi are, în total, 4,52% din voturi în Consiliul de directori ai FMI. Consiliul executiv este compus din 24 de directori desemnaţi sau aleşi de ţările membre, care conduc activitatea cotidiană a FMI.

Sursa