Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Johan Mathisen
Reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova


29 noiembrie 2005

DECLARATIE PENTRU PRESA


O misiune a Departamentului European al FMI, condusă de dl Thomas Richardson, va lucra în Chişinău începând cu ziua de joi 1 decembrie şi până vineri 16 decembrie 2005.

Misiunea va avea două scopuri principale.

Primul şi cel mai important este desfăşurarea discuţiilor în cadrul consultărilor din 2005 conform Articolului IV. Evaluările de acest gen reprezintă activitatea de bază a FMI şi sunt efectuate aproximativ o dată pe an pentru fiecare ţară membră a FMI. Documentele consultărilor precedente, precum şi concluziile Consiliului Executiv al FMI pot fi accesate pe web site-ul FMI (www.imf.org).

Al doilea scop este iniţierea de către misiune a discuţiilor asupra unui nou acord de finanţare de către FMI a Moldovei pe o perioadă de trei ani, în cadrul Mecanismului de Finanţare pentru Reducerea Sărăciei şi Creşterea Economică (PRGF). Împrumuturile PRGF se oferă de FMI în condiţii favorabile (rata dobânzii de 0,5 la sută, termen de rambursare de 10 ani după o perioadă de graţie de 5 ani şi jumătate) şi se acordă Băncii Naţionale a Moldovei pentru a sprijini rezervele valutare ale Moldovei, astfel oferind o marjă de securitate contra şocurilor din exterior.

Deşi misiunea în cauză va iniţia discuţii asupra unui nou program susţinut de FMI, acestea nu vor fi finalizate. Realizarea sarcinilor în cadrul consultărilor conform Articolului IV (efectuate obligatoriu în toate ţările membre FMI) vor lua o bună parte din timpul misiunii, făcând imposibilă finalizarea discuţiilor în timpul acestei vizite. O a doua misiune deja se pregăteşte şi este programată orientativ pentru începutul lunii februarie.

În sfârşit, ca de obicei, la încheierea vizitei sale dl Richardson şi echipa sa vor susţine o scurtă conferinţă de presă.