Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


3 aprilie 2007


Johan Mathisen
Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova

 

DECLARAŢIE PENTRU PRESĂ

privind Misiunea de asistenţă tehnică a Fondului Monetar Internaţional în domeniul politicii fiscale şi administrării fiscale


Misiunea FMI condusă de dl Peter Mullins, economist superior al Departamentului  Afaceri Fiscale, s-a aflat la Chişinău în perioada 21 martie 2 aprilie curent.

Scopul misiunii a fost să analizeze nivelul adecvat al fiscalităţii cu referinţă la impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, atât pentru persoanele fizice, cât şi cele juridice, precum şi  formularea recomandărilor cu privire la posibilele reformele în acest domeniu. De asemenea, membrii misiunii au evaluat progresul în procesul de implementare a strategiei modernizării sistemului de administrare fiscală şi au oferit consultaţii vizând experienţa internaţională în domeniul strategiilor de colectare a arieratelor fiscale.

Membrii misiunii au participat la întrevederi cu Prim-viceprim-ministrul Republicii Moldova, cu Ministrul finanţelor, Ministrul economiei şi comerţului, conducerea şi angajaţii Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi altor autorităţi relevante, precum şi cu reprezentanţi ai sectorului privat, cu donatorii şi prestatorii de asistenţă tehnică.

Misiunea a elaborat un proiect de raport de evaluare, inclusiv o listă de recomandări. Acest document va fi finalizat în baza discuţiilor şi comentariilor din partea Guvernului.