Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


27 septembrie 2007


Johan Mathisen
Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova

 

DECLARAŢIE PENTRU PRESĂ


O misiune a Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional (FMI), sub conducerea domnului Graeme Justice, s-a aflat în vizită la Chişinău în perioada 20-27 septembrie, 2007.

Scopul de bază al misiunii a fost discutarea proiectului Bugetului de Stat pentru 2008 şi actualizarea informaţiei cu privire la realizarea măsurilor structurale convenite în cadrul Programului PRGF[1].

Misiunea a constatat cu satisfacţie că situaţia în economie este remarcabil de bună, ţinând cont de şocurile cu care s-a confruntat. După interzicerea exporturilor de vinuri moldoveneşti în Rusia şi dublarea preţurilor la gazele naturale de către „Gazprom” din anul trecut, ţara a fost lovită de o secetă gravă. Creşterea economică de 8 la sută din prima jumătate a anului 2007 este impresionantă, deşi recolta mai mică, în mod inevitabil, va cauza o anumită încetinire a ritmului creşterii în a doua jumătate a anului. Performanţa exporturilor a fost promiţătoare, iar perspectivele investiţionale s-au îmbunătăţit. Ca rezultat, FMI a revăzut prognozele de creştere de la 5 la sută pentru anii 2007 şi 2008 până la 6 la sută şi 7 la sută, respectiv.

Preocuparea noastră de bază este inflaţia. Progresul încurajator realizat de Banca Naţională a Moldovei (BNM) în ceea ce priveşte reducerea inflaţiei în prima jumătate a anului a fost periclitat de consecinţele secetei, cauzând o creştere a inflaţiei până la 13,5 la sută în luna august. Ţinta prevăzută de program – şi anume reducerea inflaţiei sub 10 la sută până la sfârşitul anului – mai poate fi atinsă, însă vor fi necesare eforturi susţinute. 

Se aşteaptă că la finele lunii noiembrie în Moldova va sosi misiunea care va efectua cea de-a treia evaluare a Programului PRGF. Misiunea va evalua rezultatele obţinute de Moldova în cadrul realizării Programului PRGF şi va elabora un raport care va fi prezentat Consiliului de Directori Executivi ai FMI.

 

[1] PRGF este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venit mic. Rata dobânzii pentru creditele în baza PRGF constituie 0,5 la sută anual. Creditele se oferă pe un termen de 10 ani, cu o perioada de graţie de 5,5 ani. Programul PRGF cu Republica Moldova presupune acordarea unui credit de circa 167 milioane de dolari SUA, din care au fost deja debursate circa 100 milioane de dolari SUA.